Anàlisi sinòptic dia 10

Durant una temporada vaig tenir la costum de fer breus anàlisis sinòptics (tant a nivell d’observació com a nivell predictiu) que compartia amb els usuaris del fòrum de Meteo Illes Balears. Ja fa massa temps que no en faig cap, i és una d’aquelles coses que intentaré publicar amb certa freqüència.

Observar com estan ubicats els anticiclons i les borrasques és bàsic per explicar l’estat actual del cel i el que ens vendrà en les properes hores.

A dia d’avui com estan les peces?

Anticicló en superfície centrat a les Açores (amb una pressió de més de 1040hPa) i un tren de borrasques circulant pel nord del continent.

Rtavn001

Font: Wetterzentrale.de

En alçada la situació no és tan simple, l’anticicló de les Açores es troba lligat a un potent anticicló dinàmic subtropical que es troba a l’oest de les Açores. Mentrestant, al nord d’Àfrica hi ha un altre anticicló dinàmic subtropical que estén el seu radi d’acció cap a les nostres contrades en forma de dorsal.

Entremig hi ha una baixa en alçada, de fet crec que podríem parlar d’una DANA, que afecta la zona de les Canàries i hi deixa un temps més complicat que a la resta del territori espanyol.

Un mapa dels vents a 500hPa (uns 5500m d’alçada) ajuda a veure aquesta situació. Tant al sud de les Illes Balears com a l’oest de les Açores hi trobam circulació en sentit anticiclònic (seguint les agulles del rellotge), mentre que a Canàries aquesta circulació és en sentit ciclònic (com a reflex de la DANA que s’hi troba).

Rtavn0016

Font: Wetterzentrale.de

Però a més, en aquest darrer mapa s’hi observa una zona amb colors càlids (de groc cap a vermell) que circula pel nord d’aquests anticiclons. Aquests colors indiquen que als vents en aquell indret hi són molt intensos.

Si es puja un poc més d’alçada (a uns 300hPa – uns 9000m aproximadament) es pot veure com aquests colors són encara més càlids, el que indica que en aquella alçada els vents hi són encara més intensos (Per damunt dels 250km/h i amb puntes de més de 300km/h). Es tracta del que es coneix com a Jet Stream Polar, corrent molt intensa relacionada amb el front polar (zona de separació entre la massa d’aire subtropical i la massa d’aire àrtica) i que dirigeix la circulació de les borrasques de les latituds mitjanes.

Rtavn0015

Font: Wetterzentrale.de

Bookmark the permalink.

One Response to Anàlisi sinòptic dia 10

  1. Sergio says:

    Gràcies per tornar a analitzar cosetes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>