Canvi de temps – 16 de gener de 2015

Divendres, revetlla de Sant Antoni, arriba un canvi de temps a les Illes, que farà baixar la temperatura i provocarà algunes pluges. A més, pareix que la situació de temps una mica mogut continuarà amb nosaltres durant un bon grapat de dies.

Al següent mapa s’hi representa la situació d’avui dia 15 a migdia. El front fred que provocarà el canvi de temps es trobava en aquells moments entrant per l’oest de la Península Ibèrica i es troba associat a una àrea de baixes pressions que es mou cap al nord del continent.

12_UKMet_Boden+00

Mapa elaborat pel Met Office i consultat a la pàgina web www.wetter3.de

De fet, la baixa es troba centrada un poc al nord de les Illes Britàniques, amb una pressió mínima de 949hPa. A les Illes la pressió no era pas tan baixa, entorn a uns 1020hPa, com correspon a una zona que encara es troba sota el domini d’un anticicló.

Ara bé, si vos hi fixau, d’anticiclons n’hi ha 2 (assenyalats amb una H). Un al nord del continent africà, amb una pressió de 1027hPa, que és el que ha dominat la situació aquestes darreres jornades, i un altre de 1034hPa situat a l’oest de les Açores. Dies enrere, entre ambdós anticiclons s’havia format una espècie de pont anticiclònic que ens va deixar pressions de més de 1040hPa, però ara aquesta situació ja és història.

Amb el pas de les hores, aquesta línia frontal anirà avançant d’oest cap a est, i les prediccions indiquen que demà a migdia ja es trobarà a les portes de les Illes. Aquest front fred (com gran part d’ells) du associada una massa de niguls prefrontal, és a dir, niguls que es desenvolupen uns quilòmetres per davant de la separació entre ambdues masses d’aire.

12_UKMet_Boden+24

Mapa elaborat pel Met Office i consultat a la pàgina web www.wetter3.de

Un altre detall important és el vent. Si vos hi fixau davant el front fred el vent serà de sud-oest, mentre que quan el front passi el vent girarà ràpidament a mestral, el que provocarà una bona baixada de la temperatura. Al següent mapa, del model HIRLAM d’AEMET, he dibuixat una petita línia en negre en la que es pot veure el canvi en la direcció del vent. Aquest mapa en concret és per demà a les 16h oficial.

2015011512+027_wh_jvx0b227

Font: www.aemet.es

Amb aquesta situació no s’esperen per divendres 16 precipitacions molt abundants, ja que el front no és molt actiu. Els ruixats més extensos i intensos els esperaria entre migdia i mitjan horabaixa, tot coincidint amb el pas del front i amb el gir del vent de llebeig cap a mestral.

Cap al vespre, quan ja hagi passat el front fred sembla que tendrem una situació típica postfrontal amb vent de mestral que farà baixar de manera important la temperatura i no es pot descartar qualque ruixat aïllat.

De fet, la probabilitat de que durant la jornada de divendres les pluges siguin superiors als 2mm està entre el 20%-50%. Això ens ajuda a fer-nos una idea que d’aigua no és que se n’esperi molta.

2015011512+036_ww_bp02p236

Font: www.aemet.es

Faltarà veure com es comporten finalment aquestes pluges per veure l’afecció que tendran damunt els distints actes prevists per la revetlla de Sant Antoni. En principi veig probable que qualque acte en concret es vegi una mica afectat.

Per cert, estic preparant una petita ressenya per parlar de la gran onada d’aire fred de l’any 1985, que va deixar una revetlla de Sant Antoni més que gèlida a gran part de Mallorca.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.