Entrada freda

La situació meteorològica d’aquesta primera setmana de febrer vendrà marcada per la pujada de latitud de l’anticicló de les Açores i la circulació d’àrees de baixes pressions al nostre entorn. Amb les peces ubicades d’aquesta manera, es genera un clar flux N-S que provocarà l’arribada d’aire fred o molt fred procedent del nord del continent.

Dilluns

Mentre duri aquest patró de circulació aniran circulant tot un seguit de baixes al nostre entorn. Així, la baixa que dilluns es trobarà ubicada al Cantàbric (A tant a l’anterior imatge com a la següent), dimarts ja es trobarà al Golf de Ligúria. Mentrestant, al Cantàbric s’hi haurà format una nova baixa (B a la següent imatge).

dimarts

Poques hores després el procés s’haurà quasi-repetit. La baixa ubicada al Cantàbric (B a l’anterior mapa i al següent) es trobarà ja ubicada al Golf de Liguria. Mentre que la primera baixa (A) haurà perdut molta entitat i gairebé s’haurà integrat del tot dins la circulació pròpia de B.

Dimecres

Tant dimarts com dimecres, la transició de la baixa del Cantàbric cap a Ligúria durà les baixes a situar-se unes quantes hores be de ple damunt les Illes. Aquesta circulació tan propera a les Illes ens fa pensar que podria tractar-se d’una situació bastant activa, no tant pel fet de que s’ubiquin just damunt, sinó durant el moment d’anar-se apropant i d’anar-se allunyant.

A més, a partir de dimecres, el pas de la segona baixa (anomenada B amb anterioritat) arrossegarà aire fred a nivells baixos. I així, es preveu l’arribada de l’isoterma de -5ºC a 850hPa per dimecres migdia-horabaixa, que en combinació amb l’aire fred en alçada (-30ºC a 5500m) podria fer que la cota de neu baixas de manera molt important.

Dimecres2

Dimecres1

El que acabi passant dependrà molt de la circulació de les baixes, però la probabilitat de que es produeixin precipitacions entre dimarts i dimecres és molt elevada. A més, la cota de neu aniria baixant, sobretot a partir de dimecres a migdia, que és quan començaria a entrar més aire fred al nivell de 850hPa.

A l’hora de determinar la possible cota de neu s’ha de considerar no només l’aire fred que hi haurà a 850hPa, sinó l’alçada a la que es trobarà aquest nivell de pressió (alçada geopotencial). Quan la pressió en superfície és baixa s’ha d’ascendir manco alçada fins a trobar aquest nivell, i dimecres es trobarà a uns 1320m d’alçada.

La combinació d’una isoterma freda (-5ºC) amb un geopotencial baix (1320m) afavorirà que la cota de neu, en cas de precipitar, es situï molt abaix. Podríem parlar de cota 300m o inferior, dependrà molt de l’aire fred que acabi entrant a capes mitjanes i altes.

És més, a hores d’ara la situació de dimecres em recorda més a situacions de calabruixades i ruixats de neu granulada que a una situació de neu de flòbia.

Deixarem per un altre moment el que podria passar a partir de dimecres, que la setmana està tan interessant que hi haurà més capítols.

 

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>