Predicció de nevada important a la Serra

Tots aquests dies he estat parlant de fred i possibilitat de neu, i avui em vull donar el luxe d’especular un poc amb els acumulats de neu que poden caure a la Serra de Tramuntana.

És ben sabut que als cims de la Serra de Tramuntana hi pot arribar a nevar amb molta intensitat. Sense anar massa enfora, el mes de març de 2013 una única nevada va deixar més de 70cm a cotes superiors a 900m, i les nevades que acumulen 100cm o més són prou comuns.

No de bades, hem de tenir en compte que es tracta d’un dels indrets més plujosos del mediterrani occidental, amb precipitacions mitjanes anuals clarament superiors als 1200mm anuals, i amb una freqüència d’episodis de precipitació de més de 100mm prou considerable.

Una de les transformacions més utilitzades a l’hora de traduir mm de pluja a cm de neu és 1cm de neu –> 1mm de precipitació. És una gran simplificació, ja que la relació depèn de molts de factors (temperatura, humitat…).

Per aquest episodi, que ja s’inicia anit amb trons i llamps que afecten a Mallorca ara mateix, s’esperen precipitacions molt importants a la Serra de Tramuntana. De fet, AEMET ha activat per la jornada de dimecres un avis groc per pluges que podrien acumular 60mm en 12h en aquell indret del territori (a part de tot un seguit d’altres avisos per vent, mala mar i neu). De l’avís per neu – que és de 4cm – s’ha de tenir en compte que a la Serra aquest avís fa referència a la nevada que pot caure a una cota inferior a 600m

Avisos

A més, la temperatura serà prou baixa com perquè tota aquesta precipitació caigui en estat sòlid (a part de neu no es pot descartar l’aparició de calabruix) als cims de les muntanyes. Per tant, és d’esperar que ja durant la jornada de dimecres es vagi acumulant un bon gruix de neu per damunt dels 1000-1200m, que es sumaria a un tímid mantell que hi ha actualment.

18_3

Però és que la situació no s’acaba aquí, sinó que la temperatura dels cims de la Serra es podria mantenir per davall dels 0 graus fins la jornada de dilluns o dimarts. Per tant, tot el que vagi precipitant entre demà i dilluns seria en forma de neu.

Sense que s’esperi un vertader temporal de gregal (que és el tipus de temporal que més afavoreix la Serra) realment als mapes fins diumenge-dilluns es veuen bastants moments en què a la Serra hi podria nevar (ja sigui pel pas de qualque línia d’inestabilitat en alçada, un petit gir de vent en superfície, la possible formació de qualque àrea de convergència, l’apropament de la baixa…).

Amb tot, no veig cap animalada pensar amb gruixos acumulats de neu propers als 100cm entre dimecres i dilluns.

Xerrant de la resta del territori. Entre dimecres i dijous la cota de neu es podria situar esporàdicament per sota dels 300m. Això significa que no podem descartar que la neu surti de l’àmbit de la Serra de Tramuntana, i es vegi a d’altres indrets (en principi de manera testimonial). Pareix que el màxim de fred s’assolirà entre divendres i dissabte, quan, de precipitar la cota de neu podria estar encara un poc més baixa i situar-se entorn dels 200m, amb una lleugera possibilitat de veure neu més avall a la cara nord de la Serra.

A més de la neu, també podria comparèixer la neu granulada i el calabruix. Que podrien deixar paisatges blancs a qualsevol cota. Per exemple, les properes 24h veig bastant probable qualque ruixat de calabruix

A Menorca i a Eivissa entra dins les possibilitats que es vegi qualque flòbia als punts més alts.  Per exemple, està previst que divendres entri bastant d’aire fred a la zona de les Pitiüses, però la probabilitat de precipitació seria molt baixa.

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>