Una DANA que es passeja

DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts), és el nom que s’utilitza per a definir aquelles situacions atmosfèriques en què a nivells mitjans i alts de la troposfera hi trobam una àrea de baixes pressions de circulació tancada i que es troba aïllada de la circulació general.

Aquest tipus de situacions meteorològiques, i més a finals d’estiu i tardor, estan dominades per la inestabilitat i solen provocar temps inestable i tempestes.

Durant els propers dies, un embossament d’aire fred ben visible a partir del nivell de 500hPa (uns 5500m d’alçada) circularà des de la zona de Galícia fins a l’est de la Península.

A la següent imatge es pot veure la predicció per dilluns a les 18z (20h local), amb un embossament d’aire fred amb temperatures inferiors a -15ºC centrat a la Península Ibèrica.

500

Durant el dilluns es podrien produir fortes tempestes a diversos indrets de la Península Ibèrica, sobretot cap al sud i est de la mateixa.

Pel que fa a les Illes, pareix que de moment quedaríem una mica al marge de l’àrea de màxima inestabilitat. De totes maneres, no es pot descartar que dilluns es produeixin algunes precipitacions a les Pitiüses i que a Mallorca hi creixi qualque nigul d’evolució, en principi sense més transcendència.

A la imatge, probabilitat de precipitació acumulada superior a 2mm durant la jornada de dilluns. Com es veu, aquesta probabilitat és molt elevada a sectors importants del S i E de la Península Ibèrica, mentre que a les Illes no és gaire destacable, més elevada a les Pitiüses i prou més baixa a Mallorca.

2015090612+036_ww_bp02p236

Haurem de seguir de ben a prop els pronòstics per dimarts i dimecres, quan pareix que les tempestes puntualment intenses podrien tornar a visitar els Illes. En principi, dimarts serien més probables a les Pitiüses, i ja a partir de dimarts horabaixa-vespre la probabilitat s’incrementaria també a la resta del territori de les Illes.

A la imatge, precipitació acumulada prevista per la jornada de dimarts. Aquest mapa no s’ha de llegir com una veritat absoluta, sinó com una aproximació al que pot passar. Com es veu, tant entorn de les Pitiüses com ben a prop de Mallorca hi ha acumulats ben importants.

pcp24hz1_web_4

Entrant amb un poc més de detall, s’adjunten dos mapes, un de vent previst a 500hPa i un de zones d’ascensos i descensos d’aire a 700hPa. Ambdos mapes per a les 00z de dilluns a dimarts. S’ha agafat aquest moment ja que representa un bon exemple d’un moment en el que pensam que podrien créixer algunes tempestes (al manco amb els models meteorològics consultats a dia d’avui)

500_vent 700

Al mapa de 500hPa es pot veure una circulació ciclònica tancada damunt la Península Ibèrica que es correspon amb la DANA. Davant seu, afectant les Illes hi ha un flux feble de SW (sabem que es feble pel color, que és el que marca la velocitat seguint l’escala de la dreta). Aquest flux presenta una zona “d’obertura” clara al nord de les Illes, mentre que una part del flux segueix en direcció SW, l’altra part gira sobtadament generant flux d’ESE. Aquestes zones “d’obertura” solen afavorir els ascensos d’aire, i per tant, la convecció.

Al mapa de 700hPa directament s’hi representen velocitats verticals (en hPa/h). Colors grocs-vermellosos indiquen velocitats negatives, el que significa ascensos d’aire (el valor negatiu fa referència a què l’aire té tendència a desplaçar-se cap a estrats verticals de menor pressió, ubicats a major alçada). Es pot veure com entorn de les Illes hi ha certes àrees amb aquesta coloració.

La combinació de la proximitat d’una àrea de divergència a 500hPa (nom tècnic de les zones d’obertura explicades) i correnties verticals ascendents a 700hPa ens fa pensar que el creixement de tempestes serà prou probable en aquell moment.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.