Canvi de tendència

Després d’un hivern marcat per la circulació de borrasques atlàntiques, amb dies i dies de vent de component oest a les Illes, sembla que els propers dies tendrem un canvi notable en aquesta situació, i és que es preveu l’aparició d’una situació purament mediterrània, amb flux general de llevant, tot i que no sembla que a les Illes les precipitacions hagin de ser massa quantioses.

Aquest canvi es produeix per mor de la pujada de latitud de l’anticicló, que, centrat entorn d’Alemanya, permet que al sud de la seva posició el vent de ENE hi domini.

Rtavn001

Que veim al mapa anterior? Si vos hi fixau, tant a l’est com a l’oest de la Península Ibèrica s’hi ubiquen dues àrees tancades colorejades amb verd.  Es tracta de dues zones on el flux a 500hPa (uns 5500m) és tancat, i on a més, hi predominen temperatures més baixes que al seu entorn (al nivell de 500hPa).

Doncs bé, els models prevuen que durant els propers dies aquesta àrea ubicada ara a la part central de la Mediterrània es vagi apropant cap a les Illes. Al mateix temps, la borrasca que hi ha a les Canàries circularà pel nord d’Àfrica, reforçant el flux de llevant.

De tal manera, per la matinada de dimarts a dimecres es preveu que la situació sigui la següent:

Rtavn481

Amb aquesta situació ja no podem parlar de temps estable, sinó que a partir de dimarts hem de parlar d’una inestabilització del temps i probabilitat d’algunes pluges, que almanco es perllongaria fins dijous o divendres.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.