Dijous 20 de març, comença la primavera amb temps primaveral.

Dijous comença la primavera, i ho fa amb una situació meteorològica que podriem considerar ben primaveral. Un petit embossament d’aire fred en alçada, temperatures agradables en superfície i embat a Mallorca, almanco a les costes de la badia de Palma i d’Alcúdia.

Si hem de parlar en termes probabilístics (molt útil per tractar amb les incerteses de la predicció) la major probabilitat recau en un dia assolellat amb presència de niguls alts. Ara bé, existeix la possibilitat de que aquest embossament d’aire fred, junt amb certa convergència de vent a l’interior de Mallorca, provoquin el creixement d’alguna ennigulada que pugui deixar algun ruixat.

AEMET, que té un producte fonamentat en prediccions automàtiques, quantifica aquesta darrera possibilitat en un 20%, que és la probabilitat de pluja a Porreres per dijous horabaixa. (No sóc molt amic dels productes automàtics, però de moment no hi ha cap producte revisat per professionals de la predicció que quantifiqui la probabilitat de precipitació).

Prob_pluja

Font: AEMET

A 500hPa (uns 5500m d’alçada) hi ha un embossament d’aire fred damunt les Illes, amb una temperatura lleugerament inferior a -20ºC.

 

Rtavn481

Font: Wetterzentrale

En superfície, el model MM5 preveu l’entrada d’embat durant les hores centrals del dia, que a més, convergirà a l’interior de Mallorca, generant-se ascensos d’aire des de la superfície. Aquests ascensos, poden provocar un increment d’humitat a nivells baixos de l’atmosfera. De fet, a 850hPa (entorn a 1500m) es nota aquest increment d’humitat relativa.

A la imatge, en fletxes el vent en superfície, i en colors, la humitat relativa a 850hPa

embat_MM5

Font: UIB

En condicions de lleugera inestabilitat, aquest ascens d’aire provocat per la convergència d’embat pot acabar donant lloc a niguls més desenvolupats que puguin deixar precipitacions.

Succeirà això dijous?

Per dijous es preveu la presència de niguls alts, fet que pot inhibir l’escalfament de l’interior de Mallorca, i per tant, afectar també a l’embat, i fer que aquest procés finalment no tengui lloc.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.