MAIG: Esquemes

Formació de la boira marina

Procés de formació de la boira marina

Entre Març i Juny és quan s’acostumen a formar les boires marines. La superfície de la mar encara està freda i en aquests mesos ja començam a tenir entrades d’aire càlid procedents d’Àfrica. Aquest aire càlid, i normalment més sec, es va carregant d’humitat a mesura que avança per damunt la mar, alhora que també es va refredant per baix (on entra en contacte amb la mar). El refredament i l’increment d’humitat provoquen que la capa baixa de la massa d’aire arribi ràpidament al seu punt de rosada, és a dir, en provoquen la condensació i s’acaba formant la boira.

gràfic inversió tèrmica 01

Inversió tèrmica en una situació de subsidència, com ara amb la presència d’un profund anticicló.

La inversió tèrmica és un procés natural que afecta a la circulació de l’aire en les capes baixes de l’atmosfera. Per ella mateixa no representa un risc per a la salut però augmenta els efectes de la contaminació atmosfèrica degut a què aquesta queda atrapada a prop de la superfície. Té lloc de forma habitual quan ens afecta un potent anticicló amb elevada estabilitat, afavorint així la subsidència.

gràfic inversió tèrmica 02

Inversió tèrmica generada per la mateixa boira.

En aquest gràfic veim una inversió per advecció d’aire càlid sobre una superfície freda. L’aire calent en situar-se sobre el sòl fred genera una inversió situada a uns 500 metres.

Aquesta entrada ha esta publicada en Maig. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>