MARÇ: Fotografies complementàries i article

marc

Calabruix. Autor:Miquel-Tomas

Restes d’una intensa calabruixada. Autor: Miquel Tomàs

Calabruix. Autor: Xavi Cardona

Calabruix. Autor: Xavi Cardona

El calabruix (o “pedra” quan el seu diàmetre sobrepassa els 2cm) apareix vinculat als niguls de tempesta, els cumulonimbus (Cb). Tot i que no sempre que hi ha tempesta patim calabruixades, el cert és que gran part de l’aigua que es troba dintre del Cb s’hi troba en forma de gel, que moltes vegades no arriba enterra degut a què es fon pel camí.

En determinades condicions, sobretot quan les correnties verticals són importants, el gel assoleix dimensions tan considerables que no és capaç de fondre’s mentre cau, donant lloc a les calabruixades. (veure gràfic explicatiu).

A les Illes el calabruix és un fenomen que apareix amb relativa freqüència, i pot fer acte de presencia tant a l’època freda com a la càlida. A l’estiu apareix lligat a les tempestes més virulentes, mentre que a l’hivern ho sol fer durant les entrades fredes, i de fet, no és estrany que el calabruix i les nevades apareixin durant un mateix episodi fred, tot i que normalment no ho fan al mateix moment, ja que requereixen condicions atmosfèriques distintes per a la seva formació.

Una calabruixada intensa pot deixar molts desperfectes, com va succeir a Consell l’any 2003.

http://www.diariodemallorca.es/part-forana/2013/09/01/noche-cielo-apedreo-consell/871636.html

Aquesta entrada ha esta publicada en Març. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>