ABRIL: Fotografies complementàries i article

abril

Gotes. Autor: Xesca Serra

Gotes d’aigua. Autor: Xesca Serra


rosada_JoanBauza

El fil de seda que utilitzen les aranyes per a construir les seves teranyines té la capacitat de transformar-se quan entra en contacte amb l’aigua. És per això que, quan hi ha rosada, les petites gotes d’aigua queden enganxades a la teranyina. I com es forma la rosada?: en nits sense vent ni núvols, humides i fredes, l’aire que es troba en contacte amb la vegetació pot arribar al seu punt de saturació (humitat relativa del 100%), moment a partir del qual es forma la rosada i les seves particulars gotetes.

L’energia solar que arriba a la terra compren un ampli ventall de radiacions electromagnètiques, de les que en destaquen tres:  Ultraviolada, visible (conjunt de freqüències que l’ull humà pot veure) i la infraroja (la responsable de l’escalfament de l’atmosfera i de la superfície terrestre). Així la Terra s’escalfa gràcies a l’energia solar del dia, però al mateix temps també va emetent la seva pròpia energia cap a l’atmosfera en forma de radiació infraroja. Als vespres no tenim l’aportació energètica del Sol però la superfície terrestre continua emetent-ne i això provoca que la temperatura baixi.  Aquest descens de la temperatura es nota sobretot a la capa atmosfèrica més pròxima a la superfície, que no només es refreda més sinó que s’hi produeix un increment en la humitat relativa. En nits en què la humitat ja es prou elevada aquest refredament i conseqüent augment de la humitat fan que es produeixi la condensació del vapor d’aigua que conté.

Refredament nocturn i formació de la rosada

Aquesta condensació es produeix primer a la vegetació (perquè te un major refredament que l’aire que te just a sobre), donant lloc a la rosada. En el cas que les condicions siguin favorables i el procés de condensació sigui més important apareixerà la boira, de la què en parlarem un altre moment.

Aquesta entrada ha esta publicada en Abril. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>