MAIG: Fotografies complementàries i article

maig

Boira marina entrant a Palma. Autor: Javier Furones

Boira marina entrant a Palma. Autor: Javier Furones

Serra de Tramuntana. Autor: Jaume Busquets

Boira a la Serra de Tramuntana. Autor: Jaume Busquets

Cala Molins. Autor: Xesca Serra

Boira marina. Cala Molins. Autor: Xesca Serra

Cala Molins. Autor: Xesca Serra

Boira marina a Cala Molins. Autor: Xesca Serra

FORMACIÓ DE LA BOIRA

A les Illes, les boires marines solen aparèixer als mesos de primavera, quan amb la mar encara freda, patim les primeres entrades d’aire càlid. Amb contacte amb la mar, aquest aire càlid pateix un refredament important per la seva part baixa. Al mateix temps, s’incrementa la seva humitat relativa, fins a l’extrem que es comença a formar la boira.

A aquestes boires se les anomena boires d’advecció, ja que estan relacionades amb l’advecció d’una massa d’aire més càlida. A diferència de les boires de radiació (aquelles que es formen per refredament de la superfície terrestre durant les hores nocturnes), apareixen a qualsevol hora del dia i poden ser força persistents degut a la formació d’una capa d’inversió tèrmica superficial que inhibeix els processos de mescla entre capes que acabarien ràpidament amb la boira.

A més, en ser boires d’origen marítim afecten principalment les localitats costaneres, i en estar vinculades amb entrades d’aire càlid (acompanyades de vent de component sud) habitualment afecten de manera més important les costes del sud de les distintes illes.

Aquesta entrada ha esta publicada en Maig. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>