Incertesa en el pronòstic – Possibilitat de tempesta dia 1/09/2015

Fa un temps que estic obsessionat amb la transmissió de la incertesa dels pronòstics meteorològics. Consider que és clau que la població tengui tota la informació possible per prendre les decisions més correctes possibles.

El primer pas va ser obsessionar-me en detectar les possibles fonts d’incertesa en els models per després començar-me a obsessionar en la necessitat de traslladar-ho a la població. Per suposat, aquesta curolla l’he heretada de grans experts en comunicació meteorològica, i no m’estic referint únicament a comunicació televisiva, que fins fa poc temps era gairebé la única cara visible, sinó també a experts en models meteorològics que, conscients de la complexitat de l’atmosfera, opinen que l’única manera d’aconseguir un pronòstic correcte és tractar-lo com un fenomen probabilista, on que plogui o no deixa de ser un fet dicotòmic (plourà o no plourà) per passar a ser un fet estadístic (hi ha x% de possibilitats de que demà plogui).

A nivell personal, sóc més partidari de traslladar la incertesa amb un llenguatge més natural que no pas la probabilitat numèrica de precipitació. Per exemple, quan un diu: “és possible però poc probable que demà plogui” ja està, en un llenguatge totalment planer, explicant que tot i que hi ha certes condicions que podrien afavorir les pluges, sembla que no ho farà.

Aquest tipus de pronòstic agafa especial importància en el cas de tempestes i predicció a diversos dies vista. Per exemple, demà, dia 1 de setembre, tots els models meteorològics que he pogut consultar (i no en són pocs) indiquen que demà migdia plourà a Mallorca. Per tant, tocaria llançar un missatge del tipus: “És molt probable que demà migdia, a Mallorca, es donin alguns ruixats”

Però, de quina intensitat? Aniran acompanyats de tempesta?

forecast_rain

Segons aquest model estaríem parlant de precipitacions inferiors a 10mm en 3hores. Però atenció, que ja sabem que els models són prou bons en dir on plourà i on no, però no son tan bons en dir exactament quina quantitat de pluja caurà. Hi ha altres models que són més optimistes, i acumulen poc més de 20mm en 3hores.

forecast_rain_meteocat

Per tant, a l’hora de comunicar la quantitat de precipitació que pot caure haurem de tenir cura en esmentar la possibilitat de que aquestes puguin ser més quantioses. La possibilitat a transmetre anirà en funció de la confiança que ens mereixi el model que ensenya aquella possibilitat concreta. Aquesta confiança neix de l’experiència passada en situacions similars i de l’estudi en profunditat de tota la resta de paràmetres que són els que podrien (o no) fer que aquest escenari tengui lloc.

En aquest cas, el model de meteocat indica quantitats superiors de precipitació ja que indica humitat a 700hPa més destacable que la resta de models, el que podria permetre un major desenvolupament vertical dels niguls, i per tant, una major importància de la convecció i de les precipitacions associades.

forecast_700_meteocat

 

A més, la resta de models, tot i no arribar a marcar humitats tan elevades en aquest nivell, sí que marquen una quantitat important d’aigua precipitable (ve a ser la humitat existent en tota la columna atmosfèrica, i es mesura també en mm).

forecast_water

Per tant, en certa manera, aquest paràmetre ens indica que, en cas de desenvolupar-se niguls, aquests podrien deixar, puntualment, quantitats de precipitació gens menyspreables.

Amb això (i molts més paràmetres consultats) el missatge final hauria de ser capaç de transmetre que

1.- És molt probable que plogui a migdia-primeres hores de l’horabaixa a Mallorca

2.- És bastant probable que ho faci acompanyat de tempesta

3.- A més, aquests ruixats en principi acumularien poca quantitat de precipitació, però no es descarta que puntualment puguin deixar registres per damunt dels 10-15mm o fins i tot (però poc probable) per damunt dels 20mm

4.- Sense descartar la resta d’indrets, la part sud, centre-sud i llevant-sud, són les zones que amb major probabilitat es veurien afectades per aquests eventuals ruixats.

Tot això, assumint que el missatge inicial de “és molt probable que plogui…” ja inclou en sí mateix una certa incertesa. I és que podria no ploure, tot i que és un escenari molt poc probable, existeix i podria donar-se.

 

 

Observació de la tempesta d’Eivissa

A les hores en què hem començat aquest escrit (22.10h) la situació a les Illes estava dominada per una tempesta que afectava la zona de les Pitiüses, i que procedia de les restes de les tempestes que han afectat durant les darreres hores de l’horabaixa a diversos indrets del SE de la Península Ibèrica.

Aquí podem veure una imatge de satèl·lit, on apareixen els niguls i la indicació de la localització dels darrers llamps que s’havien donat.

Satelit

Font: sat24

Acudint a les darreres imatges del radar meteorològic es pot veure com aquestes ennigulades deixaven precipitació a la zona de les Pitiüses

radar

Font: AEMET

I que, a més, el desenvolupament dels niguls pareix confirmar la presència d’aquestes tempestes.

radar_echotop

Font: AEMET

Amb uns niguls que sobrepassaven els 8km de desenvolupament vertical.

Cal destacar que donada la distància que hi ha entre el radar meteorològic d’AEMET (ubicat al Cap Blanc) i les Pitiüses, en ocasions la imatge del radar deixa intuir unes intensitats de precipitació més elevades que les que realment afecten aquella zona.

De fet, el millor és sempre mirar de contrastar la informació obtinguda a través d’eines de teledetecció (satèl·lit, radar,…) amb informació d’observació directa. Per això hem acudit a la web de meteoclimatic, on hem pogut confirmar com en aquells moments diversos pluviòmetres d’Eivissa estaven enregistrant precipitació.

meteoclimatic

Font: Meteoclimatic

 

 

 

Activitat tropical intensa

Aquests dies es compleixen 10 anys d’ençà que l’huracà Katrina va tocar terra a la zona de Nova Orleans (costa sud d’Estats Units). Per la xarxa podeu trobar multitud d’informació, com ara l’entrada de la viquipèdia dedicada a Katrina

Adjuntam una imatge captada amb el sensor MODIS del satèl·lit Terra el dia 28 d’agost de 2005.

Katrina.A2005240.1700.2km

Extreta de: Visible Earth Crèdits: Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC

A més d’aquesta important efemèride, aquests dies l’activitat de ciclons tropicals es prou intensa, sobretot a l’oceà Pacífic, on en aquests moments hi ha 3 huracans de categoria 4 (Kilo, Ignacio i Jimena), a més d’una “perturbació” en seguiment, la 97E, i que podria acabar formant també un cicló tropical.

Kilo_Ignacio_Jimena

Imatge captada pell satèl·lit GOES, on es veuen els 3 grans huracans actius en aquest moment al Pacífic.

Aquesta activitat tan intensa al Pacífic, sembla que 3 huracans simultanis de cateogoria 4 és un fet que no s’havia detectat mai, podria tenir algun tipus de vincle amb l’intens episodi del Niño que s’està vivint en aquella regió del planeta i l’anomalia càlida de temperatura de l’oceà que hi va associada.

En aquesta entrada de la web de Cazatormentas parlen un poc d’aquesta activitat tan important al Pacífic.

En canvi, a l’Atlàntic enguany la cosa està més tranquil·la que altres anys. De totes maneres, el pas de la tempesta tropical Erika per Dominica va provocar més de 20 morts i importants precipitacions (es parla de més de 200mm a l’aeroport de Dominica en poc més de 12h). Fox News

A hores d’ara, Erika ja ha perdut fins i tot la categoria de depressió tropical i oficialment ja no existeix com a cicló tropical. De totes manera, les seves restes, que no es descarta evolucionin de nou a cicló tropical, s’estan apropant cap a la zona de Florida, on de ben segur hi provocarà importants precipitacions, i per això la NOAA indica possibilitat d’inundacions tant al N com al S de Florida.

noaad1

A l’altre extrem de l’Atlàntic, ben prop de Cap Verd, s’hi ha desenvolupat un altre cicló tropical, que ja ha assolit la categoria de Tempesta Tropical, i que rep el nom de Fred. Està previst que ràpidament assoleixi la categoria d’Huracà categoria 1 i que pugui afectar Cap Verd, on no és habitual que hi arribin ciclons tropicals d’aquesta intensitat.

TSFred

Font: NHC

Weather forecast 24/08/2015

Monday: Sunny weather is expected in Balearic Islands, with maximum temperatures around 30ºC. Peak values could reach 31-32ºC in some villages of Mallorca, like Sa Pobla or Llubi.

Southwest winds will blow during the morning, rotating rapidly to West (in Ibiza and Formentera) and Northwest (in the rest of the islands).

1.5-1.6m waves are possible during the morning

Following days: Atmospheric stability with maximum temperatures around 30-32ºC and minimum temperatures around 20-22ºC (maybe around 23-24ºC in the coast)