Erupció del volcà Bárðarbunga

Segons avisa Icelandic Meteorological Office al següent enllaç, sembla que  el volcà Bárðarbunga ha entrat en erupció.

http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/articles/nr/2947

En aquesta imatge podeu veure la ubicació d’aquest volcà (apareix en vermell per la possibilitat que l’erupció en curs pugui llançar cendres a l’atmosfera) i gran part dels volcans d’Islàndia.

volcano_status

 

Font: http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/volcanic-eruptions/

El conus d’aquest volcà es troba cobert per una glacera, Dyngjujökull, que de moment evita que la lava pugui surtir fins a la superfície. Les estimacions parlen d’un gruix de gel d’entre 150 i 400m.

D’ara endavant poden passar diverses coses. Una de les possibilitats és que la interacció entre l’escalfor de la lava i la glacera provoqui una sublimació (pas directe de gel a vapor) sobtada i massiva de l’aigua que forma la glacera.

De produir-se aquest fet, la presència de vapor d’aigua facilitaria que l’erupció entras dins una fase explosiva per mor de canvis en el volum de l’aigua (compressions i expansions).

Nota: En aquest enllaç es pot seguir en temps real l’activitat sísmica de la zona, a més de seguir una webcam de la zona.

http://baering.github.io/

L’erupció també es pot seguir a través de Youtube, en aquest enllaç (Gràcies a Sergio Rodríguez per compartir-lo al fòrum de Meteo Illes Balears)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.