Incertesa en el pronòstic – Possibilitat de tempesta dia 1/09/2015

Fa un temps que estic obsessionat amb la transmissió de la incertesa dels pronòstics meteorològics. Consider que és clau que la població tengui tota la informació possible per prendre les decisions més correctes possibles.

El primer pas va ser obsessionar-me en detectar les possibles fonts d’incertesa en els models per després començar-me a obsessionar en la necessitat de traslladar-ho a la població. Per suposat, aquesta curolla l’he heretada de grans experts en comunicació meteorològica, i no m’estic referint únicament a comunicació televisiva, que fins fa poc temps era gairebé la única cara visible, sinó també a experts en models meteorològics que, conscients de la complexitat de l’atmosfera, opinen que l’única manera d’aconseguir un pronòstic correcte és tractar-lo com un fenomen probabilista, on que plogui o no deixa de ser un fet dicotòmic (plourà o no plourà) per passar a ser un fet estadístic (hi ha x% de possibilitats de que demà plogui).

A nivell personal, sóc més partidari de traslladar la incertesa amb un llenguatge més natural que no pas la probabilitat numèrica de precipitació. Per exemple, quan un diu: “és possible però poc probable que demà plogui” ja està, en un llenguatge totalment planer, explicant que tot i que hi ha certes condicions que podrien afavorir les pluges, sembla que no ho farà.

Aquest tipus de pronòstic agafa especial importància en el cas de tempestes i predicció a diversos dies vista. Per exemple, demà, dia 1 de setembre, tots els models meteorològics que he pogut consultar (i no en són pocs) indiquen que demà migdia plourà a Mallorca. Per tant, tocaria llançar un missatge del tipus: “És molt probable que demà migdia, a Mallorca, es donin alguns ruixats”

Però, de quina intensitat? Aniran acompanyats de tempesta?

forecast_rain

Segons aquest model estaríem parlant de precipitacions inferiors a 10mm en 3hores. Però atenció, que ja sabem que els models són prou bons en dir on plourà i on no, però no son tan bons en dir exactament quina quantitat de pluja caurà. Hi ha altres models que són més optimistes, i acumulen poc més de 20mm en 3hores.

forecast_rain_meteocat

Per tant, a l’hora de comunicar la quantitat de precipitació que pot caure haurem de tenir cura en esmentar la possibilitat de que aquestes puguin ser més quantioses. La possibilitat a transmetre anirà en funció de la confiança que ens mereixi el model que ensenya aquella possibilitat concreta. Aquesta confiança neix de l’experiència passada en situacions similars i de l’estudi en profunditat de tota la resta de paràmetres que són els que podrien (o no) fer que aquest escenari tengui lloc.

En aquest cas, el model de meteocat indica quantitats superiors de precipitació ja que indica humitat a 700hPa més destacable que la resta de models, el que podria permetre un major desenvolupament vertical dels niguls, i per tant, una major importància de la convecció i de les precipitacions associades.

forecast_700_meteocat

 

A més, la resta de models, tot i no arribar a marcar humitats tan elevades en aquest nivell, sí que marquen una quantitat important d’aigua precipitable (ve a ser la humitat existent en tota la columna atmosfèrica, i es mesura també en mm).

forecast_water

Per tant, en certa manera, aquest paràmetre ens indica que, en cas de desenvolupar-se niguls, aquests podrien deixar, puntualment, quantitats de precipitació gens menyspreables.

Amb això (i molts més paràmetres consultats) el missatge final hauria de ser capaç de transmetre que

1.- És molt probable que plogui a migdia-primeres hores de l’horabaixa a Mallorca

2.- És bastant probable que ho faci acompanyat de tempesta

3.- A més, aquests ruixats en principi acumularien poca quantitat de precipitació, però no es descarta que puntualment puguin deixar registres per damunt dels 10-15mm o fins i tot (però poc probable) per damunt dels 20mm

4.- Sense descartar la resta d’indrets, la part sud, centre-sud i llevant-sud, són les zones que amb major probabilitat es veurien afectades per aquests eventuals ruixats.

Tot això, assumint que el missatge inicial de “és molt probable que plogui…” ja inclou en sí mateix una certa incertesa. I és que podria no ploure, tot i que és un escenari molt poc probable, existeix i podria donar-se.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.