Predicció d’hivern pel cap de setmana

Després de dues setmanes dominades per l’anticicló, on les boires matineres, el sol i les temperatures agradables han estat els protagonistes, s’apropa un brusc canvi de temps que segons indiquen els pronòstics meteorològics ens portarà una situació d’hivern per aquest cap de setmana, sobretot a partir de dissabte horabaixa.

L’anticicló s’ubicarà cap a l’oceà Atlàntic agafant una configuració nord-sud, el que forçarà la davallada de latitud d’una massa d’aire polar (veure Mapa 1 abaix). A 850hPa (uns 1500m d’alçada) passarem de temperatures de +10/+12ºC divendres a valors de -1ºC/-2ºC entre diumenge i dilluns (veure Mapa 2 abaix). Per tant, la baixada de la temperatura pot ser contundent, i la notarem sobretot diumenge. De fet, durant les primeres hores de dissabte la temperatura es mantendrà encara bastant elevada. Això sí, el vent anirà cada cop a més, el que provocarà que a mesura que baixi la temperatura el contrast tèrmic amb els dies enrere pugui ser notable.

És d’esperar que amb el pas del front fred es puguin produir algunes precipitacions, sense descartar la possibilitat de qualque tempesta, més probables cap al nord de les Illes i ponent de Mallorca, però que podran afectar a qualsevol indret.

A més, amb la baixada de temperatura s’espera que la neu pugui aparèixer als cims de la Serra de Tramuntana. A hores d’ara pareix que diumenge la cota de neu estaria entorn als 1000m

Mapa 1.- Dissabte migdia. Anticicló ubicat al nord-oest de Galícia, enviant vent de component nord cap a les nostres contrades.

Dissabte

Mapa 2.- Temperatura a 850hPa per diumenge. Es preveuen temperatures negatives al nostre entorn.

Diumenge_850

Bookmark the permalink.

One Response to Predicció d’hivern pel cap de setmana