Estiu 2014

L’estiu 2014 comença el 21 de juny a les 12h 51m, hora oficial de les Illes Balears.

Com serà aquest estiu?

Els darrers anys s’estan popularitzant les prediccions estacionals, que són prediccions experimentals que intenten donar resposta a quines seran, en línies generals, les condicions meteorològiques dels propers mesos. Entre totes les existents hem decidit ensenyar-vos les prediccions d’AEMET, ja que com que és la primera vegada que parlam d’aquestes prediccions al blog, consideram adient començar amb les de l’organisme públic espanyol.

Al següent mapa hi apareix representada la predicció de temperatura. L’estat espanyol es divideix en 6 regions, 4 peninsulars i els 2 arxipèlags. Per a cadascuna d’aquestes regions hi ha 3 valors percentuals associats a un fenomen distint (C – més calorós de l’habitual, N – normal, F – més fred de l’habitual).

anomalia-temperatura

Font: AEMET

A les Illes, els percentatges es reparteixen de la següent manera. 45% C,  35% N i 20% F. És a dir, segons la predicció estacional d’AEMET, hi ha una probabilitat d’un 45% que l’estiu sigui més calorós de l’habitual, i només un 20% que sigui més fresc de l’habitual.

Potser resulti una mica complicat veure una predicció en termes de probabilitat, però s’ha de tenir en compte, que donada la incertesa que sempre envolta les prediccions meteorològiques (i més encara les estacionals), el més correcte és parlar en termes de probabilitat, ja que d’aquesta manera s’introdueix el grau d’incertesa en el pronòstic.

En quant a precipitacions, les probabilitats es reparteixen de la següent manera: 45% H (més humit de l’habitual), 35% N (normal), 20% S (més sec de l’habitual).

anomalia-precipitacion

Font: AEMET

Per tant, AEMET creu que el més probable és que l’estiu presenti temperatures per damunt la mitjana i una pluviometria superior a l’habitual.

Com és l’estiu habitualment?

Per exemple, a Palma Porto-Pi, segons dades AEMET distribuïdes lliurament durant un breu període temporal que esperam que retorni aviat, la temperatura mitjana i precipitació dels mesos d’estiu és:

- Juny: 22,4ºC  - 13,8mm

- Juliol: 25,4ºC – 6,6mm

- Agost: 26ºC – 20,2mm

Donada la baixa pluviometria del trimestre càlid de l’any es dona la paradoxa que, únicament amb els més de 50mm de la tempesta del 17 de juny a Palma – Porto Pi, ja es supera la pluviometria mitjana del trimestre juny-juliol-agost, per tant, ja es pot afirmar que el trimestre, en quant a pluviometria total acumulada, serà més humit de l’habitual.

Que l’estiu sigui més calorós de l’habitual significa que ens fregirem de calor? Esperam que no, tot i que una mancança d’aquesta predicció estacional d’AEMET és que no quantifica l’excés de temperatura que preveu.

El que sí que hem d’esperar és que, com és habitual a l’estiu, tenguem puntes intenses de calor, algunes d’elles en forma d’onades de calor (terme que no sempre s’utilitza de manera correcte), i que facin que les temperatures s’enfilin fins molt més enllà dels 35ºC, amb probabilitat que, com passa de manera freqüent, algun observatori sobrepassi els 40ºC.

Altra cosa seria sobrepassar el rècord que Muro establí el juliol de 1994 amb 44,2ºC (Dada oficial AEMET recollida de la seva plana web)