Resum primaveral i pronòstic estiuenc

La primavera climatològica es va acabar dia 31 de maig, per donar pas a l’estiu, que al mediterrani, ja ho sabem tots, es caracteritza per temperatures elevades i una pluviometria molt baixa.

Enguany, la sequera estival s’ha avançat a la primavera, i els mesos d’abril i maig foren molt mals plovers. De fet, basta pegar una ullada a SPI a 3 mesos per veure que el conjunt de març-abril-maig va ser menys plujós de l’habitual a les Illes, però no només en aquesta part del territori, sinó que gran part de la Península Ibèrica també ha patit aquest dèficit de precipitacions.

SPI_3m

A més, és important recordar l’episodi de calor tan important que varem patir a principis de mes de maig, que sobretot va afectar a la Península, però que a les Illes també va deixar valors de temperatura impropis per l’època de l’any, amb un registre de 40,6ºC a Sóller.

Pels propers mesos, les prediccions estacionals d’AEMET veuen com a escenari més probable unes temperatures més elevades de l’habitual per l’època (probabilitat del 40%), amb precipitacions lleugerament per damunt la mitjana.

Projeccio_AEMET

 

Projeccio_AEMET_pluja

En quant a les precipitacions és important tenir en compte que JJA és el trimestre més sec a les Illes, i que les pluges són, climàticament, de poca entitat. Per tant, una predicció de pluges per damunt la mitjana no té perque significar que plogui molt, simplement.

Per acabar, m’agradaria adjuntar una imatge elaborada per la Direcció General de Recursos Hídrics i que ens permet visualitzar l’evolució de les reserves d’aigües subterrànies a Eivissa durant els darrers 10 anys.

Estat_aigua_Eivissa

Al mes de maig les reserves es trobaven al 42% de la seva capacitat. Un valor gairebé idèntic al de l’any passat a la mateixa època de l’any, i que es correspon amb els dos valors més baixos dels darrers 10 anys per a un mes de maig. L’any passat, amb el pas de l’estiu les reserves varen arribar a caure fins a un 24-25% .

Convendrà seguir atents a l’evolució de les reserves hídriques durant els propers mesos.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.