Anticicló de solstici

El dia del solstici d’hivern és el dia més curt de l’any (unes 9h i 20min a la nostra latitud) i, a més, el dia en què comença l’hivern astronòmic.

Tot i que no succeeixi cada any, no és un fet estrany que entorn al solstici d’hivern s’instal·li un potent anticicló al nostre entorn, deixant un temps molt estable que afavoreix la formació d’una bona inversió tèrmica nocturna aferrada a la superfície.

La situació normal és que arran de superfície es trobin les temperatures més elevades de la troposfera (la capa inferior de l’atmosfera) i què, a mesura que es guanya alçada, la temperatura vagi baixant. En canvi, durant les nits anticiclòniques és comú que s’acumuli aire més fred just arran de la superfície com a conseqüència d’un important refredament nocturn.

De manera habitual, aquesta capa d’inversió tèrmica que es forma es trenca ràpidament quan surt el Sol, però entorn del solstici d’hivern, amb la combinació de dies molt curts amb un Sol que encalenteix poc, i les nits més llargues de l’any amb un refredament nocturn molt important, aquesta capa d’inversió pot fer-se molt persistent i durar diversos dies.

Aquesta situació és la que s’està donant aquests dies a les depressions dels grans rius de la Península Ibèrica, on amb un potent anticicló s’hi han format boires que en alguns indrets ja fa dies que no s’aixequen, i que s’observen perfectament a les imatges de satèl·lit.

boires_satelit

Fins i tot a qualque indret es donen les conegudes com a boires gebradores, que són boires que es donen amb temperatures negatives i deixen un paisatge completament glaçat. Tot i que les fotografies que hi apareixen no són d’aquest episodi vos recoman que visiteu els següents enllaços que vos adjunt.

https://twitter.com/Divulgameteo/status/533736356845850624/photo/1 http://blogs.ccma.cat/eltemps.php?itemid=44249

A les Illes tot i que poden arribar a aparèixer boires espesses, de manera habitual es rompen amb el pas de les hores. I a més, la combinació de boira i gelada és molt poc freqüent, donant-se únicament en els episodis de fred més extrem, com la matinada del 4 al 5 de febrer de 2012 a la zona de l’aeroport de Palma, quan després del pas d’un ruixat de neu, la temperatura va baixar fins a -4ºC , formant-se també una espessa capa de boira.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.