Neu

La predicció per les properes hores té molt de suc, i AEMET preveu nevades de fins a 2cm a gran part de Mallorca. Per això ha activat avís groc per nevades a la illa, excepte al sud.

Sense ànim de voler entrar en detalls massa específics m’agradaria comentar el pas d’un embossament d’aire fred en alçada.  A 500hPa tendrem durant les properes hores temperatures que oscil·laran entre els -30ºC i els -32ºC, i que segurament provoqui una reactivació en les precipitacions – d’aquí l’activació d’avisos per part d’AEMET.

zt500z1_web_7

A l’hora de tenir grans creixements verticals aquesta isoterma no és del tot eficient en aquesta època de l’any. Ara bé, les nevades no tenen perque anar lligades a niguls molt desenvolupats. De fet, podríem dir fins i tot que el fet que es produeixin grans creixements poden provocar que enlloc de precipitar en forma de neu ho faci en forma de calabruix.

Aquest mapa de precipitació prevista de l’Hirlam consider que s’ajusta molt bé al que és comú que passi en aquestes situacions, quan la precipitació més intensa es queda al NNE de Mallorca, i la seva intensitat va baixant a mesura que viatjam cap al sud, tot establint-se dos possibles límits (que es comú que dibuixin un eix NW-SE)

Un primer entre la nevada més intensa i la més feble i el segon entre la nevada i la no-nevada.

2015020512+021_ww_jsx0b221

Serà qüestió de veure on s’ubiquen finalment aquests límits, però m’he fixat diverses vegades que el límit entre nevada i no-nevada es situa més o manco entorn de Porreres-Campos i el de nevada intensa-nevada feble sol ubicar-se entre Petra-Sant Joan.

Tema a part mereix la Serra de Tramuntana, on si l’altre dia parlàvem de possibles acumulacions de fins a 100cm, crec que a hores d’ara ja és ben clar que aquest pronòstic quedarà àmpliament sobrepassat per la realitat. Circulen dades que ja parlen de 150cm i altres que fins i tot situen l’acumulat per damunt dels 200cm (2m). Sincerament, coneixent com es comporta la Serra en aquesta casta de situacions cap de les dues xifres em pareix desproporcionada.

 

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>