Cicló tropical Chapala

De manera habitual no escric sobre ciclons tropicals, i manco en dies meteorològicament tan interessants al nostre entorn, amb pluges intenses enregistrades a diversos punts de la Península Ibèrica i també algunes pluges de certa entitat a les Illes. Però el cas que vos present a continuació és un cas especial, es tracta d’un cicló tropical que està a punt de tocar terra a Iemen.

Iemen és un país que es troba ubicat a la Península d’Aràbia i que té un clima desèrtic, amb precipitacions molt escasses i on l’arribada d’un cicló tropical és un fet molt rar.

Ubicacio

Tot i que al què es coneix com a mar d’Aràbia de tant en tant s’hi forma qualque cicló tropical, l’arribada d’aquests a la Península d’Aràbia és un fet extremadament rar, i a més, habitualment solen arribar com a tempestes tropicals o depressions tropicals (els ciclons tropicals menys intensos).

En canvi, en aquest cas, el cicló tropical Chapala sembla que impactarà amb la costa del Iemen com a Huracà categoria 2, el que provocarà vents molt intensos, precipitacions molt importants i una més que probable marea ciclònica (ascens important del nivell de la mar com a conseqüència de la pressió baixa d’un cicló).

na201504_sat

Font: wunderground.com

En quant a les pluges s’especula amb la possibilitat que puguin caure alguns centenars de mil·límetres. Hi ha models meteorològics que preveuen quantitats properes als 500 mm, que equivaldrien a la pluja de més de 10 anys a la regió.  Com a exemple, s’adjunta un mapa de precipitació prevista entre avui a les 18z i les 00z del dia 3 que inclou tota Àfrica i la zona de la Península d’Aràbia, i on es pot veure com la precipitació prevista, en tan sols 6 hores, sobrepassa els 50 mm

pluja

Font: wetterzentrale.de

Segons informa Yemen Post News (@YemenPostNews) s’han desallotjat més de 10 mil persones a la ciutat de Mukalla, ciutat costanera amb poc més de 100 mil habitants, que donada la seva ubicació i orografia és prou vulnerable davant l’arribada d’aquest cicló tropical.

Durant els propers dies intentarem traslladar-vos les notícies que ens arribin d’aquell racó del Món.

 

Activitat tropical intensa

Aquests dies es compleixen 10 anys d’ençà que l’huracà Katrina va tocar terra a la zona de Nova Orleans (costa sud d’Estats Units). Per la xarxa podeu trobar multitud d’informació, com ara l’entrada de la viquipèdia dedicada a Katrina

Adjuntam una imatge captada amb el sensor MODIS del satèl·lit Terra el dia 28 d’agost de 2005.

Katrina.A2005240.1700.2km

Extreta de: Visible Earth Crèdits: Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC

A més d’aquesta important efemèride, aquests dies l’activitat de ciclons tropicals es prou intensa, sobretot a l’oceà Pacífic, on en aquests moments hi ha 3 huracans de categoria 4 (Kilo, Ignacio i Jimena), a més d’una “perturbació” en seguiment, la 97E, i que podria acabar formant també un cicló tropical.

Kilo_Ignacio_Jimena

Imatge captada pell satèl·lit GOES, on es veuen els 3 grans huracans actius en aquest moment al Pacífic.

Aquesta activitat tan intensa al Pacífic, sembla que 3 huracans simultanis de cateogoria 4 és un fet que no s’havia detectat mai, podria tenir algun tipus de vincle amb l’intens episodi del Niño que s’està vivint en aquella regió del planeta i l’anomalia càlida de temperatura de l’oceà que hi va associada.

En aquesta entrada de la web de Cazatormentas parlen un poc d’aquesta activitat tan important al Pacífic.

En canvi, a l’Atlàntic enguany la cosa està més tranquil·la que altres anys. De totes maneres, el pas de la tempesta tropical Erika per Dominica va provocar més de 20 morts i importants precipitacions (es parla de més de 200mm a l’aeroport de Dominica en poc més de 12h). Fox News

A hores d’ara, Erika ja ha perdut fins i tot la categoria de depressió tropical i oficialment ja no existeix com a cicló tropical. De totes manera, les seves restes, que no es descarta evolucionin de nou a cicló tropical, s’estan apropant cap a la zona de Florida, on de ben segur hi provocarà importants precipitacions, i per això la NOAA indica possibilitat d’inundacions tant al N com al S de Florida.

noaad1

A l’altre extrem de l’Atlàntic, ben prop de Cap Verd, s’hi ha desenvolupat un altre cicló tropical, que ja ha assolit la categoria de Tempesta Tropical, i que rep el nom de Fred. Està previst que ràpidament assoleixi la categoria d’Huracà categoria 1 i que pugui afectar Cap Verd, on no és habitual que hi arribin ciclons tropicals d’aquesta intensitat.

TSFred

Font: NHC