Un embat de primavera

L’embat és un vent típic de l’època càlida de l’any, tot i que arran de costa pot arribar a bufar fins i tot els dies més càlids de l’hivern.

Ja ben entrats dins la primavera, no és gens estrany que a mitjan mes d’abril les bufades d’embat arribin ja a l’interior de Mallorca. Per dijous sant es donen moltes de les condicions necessàries per poder tenir algunes hores d’embat.

A més, aquest embat pareix que podria provocar alguna convergència local de vent a l’interior de Mallorca, i com ja hem explicat alguna vegada, és habitual que el creixement d’ennigulades es trobi vinculat a les convergències superficials de vent.

En aquest cas, sembla que el dia estarà dominat pel Sol, però que a algun indret de l’interior de Mallorca hi podria créixer algun nigul cumuliforme, tot i que “a priori” sembla que no hauria d’assolir un gran desenvolupament vertical donat que a les capes mitjanes de la troposfera no hi ha la humitat necessària, ni tampoc la inestabilitat.

Al següent mapa s’hi aprecia la humitat relativa a 850hPa prevista pel model WRF de meteocat per dijous a migdia. Amb valors per sobre del 90-95% prevists a l’interior de Mallorca, és probable que es desenvolupin aquests petits niguls que comentam. Ara bé, també hem de tenir en compte la tendència a sobrevalorar la HR a 850hPa d’aquest model.

27RH850

Font: Meteocat

Ara bé, la situació sinòptica és d’allò més interessant. Tenim una dorsal anticiclònica a l’oest, i un tàlveg situat a la Península Itàlica. En determinades ocasions, aquesta configuració atmosfèrica afavoreix el creixement de tempestes d’embat (aquelles en què el mecanisme de dispar és la convergència d’embat). En aquest cas sembla que la inestabilitat està situada massa a l’est.

Rtavn241

Font: Wetterzentrale

En resum, Sol durant gran part de la jornada i a gran part del territori, sense descartar el creixement d’algun nigul.