És tard i vol ploure

“És tard i vol ploure” diu una dita. I és ben cert, són passades les 23.30 del vespre, i segons els models meteorològics, entre demà i dimarts o dimecres, les pluges intenses visitaran el Mediterrani Occidental.

Serveixi de mostra, no d’afirmació del que passarà, aquesta predicció del WRF-ARW de Lamma (amb condicions de contorn del ECM) on es pot veure la pluja pronosticada pel període entre dilluns a les 12UTC i dimarts a les 12UTC.

pcp24hz1_web_3

Hi ha acumulats previstos que puntualment podrien sobrepassar els 100mm en 24h. De fet, sembla que es podria formar un SCM (Sistema Convectiu de Mesoescala), que és un conjunt de tempestes que evolucionen de manera conjunta i que interactuen entre elles.

A les Illes haurem d’estar atents al que pugui passar. No és del tot segur que aquest possible SCM ens afecti, però la probabilitat és prou elevada com per tenir-la en consideració i prendre les precaucions adients.

Predicció de pluges intenses al Mediterrani Occidental (22 a … de setembre de 2014)

Els primers 20 dies de setembre han estat exageradament calorosos, i així ho posa de manifest aquesta informació compartida per AEMET a través del seu perfil de Twitter, on s’observa l’evolució de la temperatura durant el mes d’agost i durant els primers 15 dies de setembre.

quinzena

Font: https://twitter.com/AEMET_Baleares/status/511829615636414465/photo/1

Dues conclusions se’n poden extreure: la primera és que els primers 15 dies de setembre varen ser lleugerament més calorosos que el mes d’agost (fet estrany, però segurament no insòlit), i la segona és que la temperatura d’aquella quinzena va estar clarament per damunt de la mitjana.

I a partir d’ara què? Pareix que el temps vol canviar, i a més ho pot fer de manera molt important. A hores d’ara el més clar és que a partir de dilluns la temperatura s’anirà normalitzant, i per tant, tant les màximes com les mínimes baixaran un grapat de graus respecte les d’aquests dies. És possible que a molts d’indrets es quedin amb màximes properes als 27-28ºC i mínimes entorn de 17-18ºC. Com veis, no pronosticam cap fredorada, simplement normalització.

I de pluges? Com sabeu, a l’hora de fer predicció de pluges a molts dies vista, els homes del temps sempre ens excusam amb la incertesa i/o poca fiabilitat dels models. Ara bé, hi ha alguna cosa en aquesta situació que fa que l’haguem de seguir al detall. Si bé no estam en disposició d’assegurar si a les Illes plourà o no amb força, crec que a dia d’avui els models ja mostren amb una gran certesa el que seria un episodi de pluges mediterrànies molt intenses!

El responsable? Un embossament d’aire fred que fa setmanes que es troba ubicat a l’oest de Portugal i que a la fi sembla que es desplaçarà un poc cap a l’est, quedant les Illes dins la seva àrea d’afectació, amb possibles tempestes i ruixats intensos.

GFS

Font: www.wetterzentrale.de

Diverses erupcions volcàniques

L’altra dia vos parlàvem de l’erupció d’un volcà a Islàndia, el Bárdarbunga, que actualment es troba en fase d’erupció fisural. És a dir, la lava surt a la superfície a través d’una encletxa allargassada a la superfície terrestre.

Vos recomanam aquest enllaç, en el que podeu seguir l’erupció volcànica en directe a través d’una webcam.

http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga-2/

Per altra banda, a Papúa Nueva Guinea, el volcà Tavurvur va entrar en erupció el passat dia 29 d’agost. Phil McNamara es trobava navegant per la zona i va gravar aquest video tan espectacular.