30/09/2015 A deep cyclone in the Western Mediterranean?

A cyclogenesis ocurring in the Western Mediterranean could develop a deep cyclone close to Balearic Islands during the next hours. In fact, some meteorological models seem to develop some kind of tropical like cyclone (Medicane – Mediterranean Hurricane).

For example, this is the forecast of HIRLAM, showing a cyclone at 0.16º spatial resolution

Hirlam_pressure

and very strong winds at surface level (0.05º version of the model)

Hirlam

 

But with no evidences of warm core at 850hPa or 500hPa levels.

There are a lot of centers running WRF versions, and most of them clearly develop a deep cyclone, some of them showing tropical characteristics. For example, WRF-ARW GFS of Lamma consortium (12km spatial resolution), shows a warm core at 850hpa for Wednesday evening in the northwest of Mallorca island.

WRF_850

At 500hPa the warm core is not clear, but there is a small closed isohypse at the same region

zt500z1_web_12

And at surface level, a deep cyclone is present

mslpz1_web_12

During the last years, some Medicanes were developed by WRF models as a consequence of artifacts in the model. Because of that, we suspect that in this case, this deep cyclone could be, again, some kind of artifact.  Let’s see what happens!

 

30/09/2015. Pluges fortes o extraordinàries? Incerteses al màxim nivell

Em resulta molt complicat elaborar un pronòstic per les properes 36-48h. Existeix una possibilitat no menyspreable que s’acumulin quantitats de precipitació molt importants a les Illes, però la posició final de la borrasca influirà de manera determinant en l’indret en el que cauran aquestes pluges.

Igual que ahir, voldria compartir el mapa de màxims de precipitació contemplats per l’EPS (model probabilista) del centreeuropeu. Record, és un mapa que vendria a representar l’extrem dintre del model, no és el més probable, però si qualque dia és possible, és demà.

2015092900+048_ww_bsmxp0d2

Per altra banda, la ubicació final de la borrasca no està gens clara. Ja ho comentàvem ahir, els models d’alta resolució no es posen d’acord en la ubicació final de la baixa, tot i que a mesura que ens hem anat apropant a dimecres cada vegada més models han anat contemplant la possibilitat de que durant algunes hores la baixa es situï bé damunt Mallorca, el que implicaria dos grans moments d’activitat de pluges.

1.- El primer moment seria amb l’apropament de la borrasca pel sud i seria durant la matinada i primeres hores del matí.

2.- El segon moment seria amb l’allunyament progressiu de la baixa cap a l’est ens deixaria de nou dins una àrea de molta activitat, i seria segurament a partir de l’horabaixa/vespre de dimecres, allargant-se durant algunes hores de la matinada de dimecres a dijous

Mentre que el primer moment seria molt favorable per les Pitiüses, sud i llevant de Mallorca, el segon moment pareix que seria més favorable pel nord i est de Mallorca i Menorca.

Aquest escenari el contempla, entre d’altres l’HIRLAM (un altre dels models amb que treballa AEMET), i es pot veure com per demà a les 14h pronostica una baixa mediterrània centrada damunt les Illes.

Hirlam

A més, els models d’alta resolució espacial mostren un aprofundiment molt important de la borrasca, el que podria tenir una altra conseqüència, fortes ràfegues de vent. Però aquest fet també presenta incerteses derivades de la capacitat d’aquests models de resoldre situacions com l’actual.

En resum, la possibilitat de pluges fortes és molt alta durant les properes 24-36h, sense descartar la possibilitat de que s’arribin a acumular grans quantitats de precipitació (entorn a 100mm). Com a fenomen menys probable, però possible, quedarien registres de precipitació que puguin sobrepassar els 200mm. Tot això, a més podria venir acompanyat d’alguns moments amb fortes ràfegues de vent.

Amb la complexitat afegida que durant alguns moments podria arribar a lluir el Sol, donant la falsa impressió de que la predicció no s’està complint.

Predicció especial, dimecres 30 de setembre de 2015

Avui toca compartir una predicció especial, i és que es preveu una situació meteorològica ben interessat per les properes jornades. De fet, dimecres podria ploure molt fort a les Illes.

A hores d’ara pareix bastant clar que ho farà amb força a qualque punt del Mediterrani Occidental, i en aquesta línia va el següent mapa, en el que es pot veure la predicció màxima que, segons el model centreeuropeu (IFS-ECMWF) podria caure durant la jornada de dimecres. En certa manera diríem que es tracta de la predicció més extrema contemplada pel model.

2015092812+060_ww_bsmxp260

És significatiu que l’àrea on es contemplen pluges superiors a 60mm sigui molt extensa. Altres models, com GFS o alguns mesoescalars també pronostiquen precipitacions molt importants. A què es deu tot això?

Sinòpticament, un anticicló centrat al nord del continent europeu és el responsable que s’hagi configurat una circulació dominada per la component est al nostre entorn. Al mateix temps, a nivells mitjans i alts ha arribat aire fred, que ha estat el responsable dels ruixats dels darrers dies.

500

A més, es pot observar com ja hi ha una lleugera circulació ciclònica entorn del Golf de Cadis. De fet, el que esperam és que l’activitat ciclogenètica es traslladi cap al Mediterrani, i segons GFS, dimecres a les 12z s’hauria format ja una baixa que es trobaria ubicada lleugerament al llevant de les Illes, enviant-nos flux humit, i per tant, generant precipitacions.

500_36

Hi ha diversos models mesoescalars (que tenen una resolució espacial superior, és a dir, són capaços de veure els detalls amb més finura), que profunditzen bastant aquesta àrea de baixes pressions, i la fan circular entorn de les Illes durant unes 18-24h aproximadament. El mapa que segueix és només un exemple d’un model concret (WRF-GFS de lamma), que no és l’opció més extrema (tot sia dit)

mslpz1_web_17

De la posició final i la profundització que assoleixi la baixa en dependran les conseqüències. Que a les Illes plourà sembla prou clar, però la intensitat amb que ho farà pot variar molt en funció de la posició final de la baixa, cosa que cap model avui en dia pot modelitzar correctament.

Per tant, ens quedam amb la incertesa de saber exactament el que passarà a les Illes, però sabent que hi ha una situació de pluja extrema al Mediterrani Occidental per davant, que eventualment ens podria afectar. A més, de concretar-se les pluges intenses no es pot descartar que els torrents pateixin qualque revinguda, per tant, precaució màxima.

A nivell personal pens que hi ha certa probabilitat (no excessiva però existeix) de que alguna localitat pugui registrar pluges superiors als 200mm en unes 24h.

Pluges febles a les Illes, inundacions a Japó

Avui a les Illes hem tengut algunes pluges no gaire intenses, que han deixat 10.4mm a la Serra d’Alfàbia o 6.4mm a la UIB, per posar dos exemples.

Per divendres podrien quedar alguns niguls, però en principi no s’esperen pluges, i pel cap de setmana sí que pareix que podríem tenir qualque pluja feble, que a més, no es pot descartar que vengui acompanyada d’un poc de fang. Al següent mapa s’hi representa la quantitat de fang (en mgr/m2) que podria acompanyar aquestes pluges febles.

Skiron

On sí que han tengut pluges molt intenses ha estat a Japó, on hi han arribat les restes del tifó Etau, deixant alguns acumulats superiors a 500mm en 24h, el que ha provocat que alguns rius es sortissin de mare i s’hagin hagut de desallotjar entre 100 i 200 mil persones (la xifra varia en funció de la font). Sembla que la situació més complicada es concentra al NE de Tokio, entorn de la ciutat de Joso. A la següent imatge, extreta de weather.com, es pot veure un mapa amb les precipitacions totals acumulades per les restes del tifó Etau.

map_specnewsdct-17_ltst_4namus_enus_980x551

Font: weather.com

A més, pareix que de nou hi ha hagut problemes amb algunes centrals nuclears, ja que les fortes pluges haurien provocat el vessament d’aigua radioactiva al Pacífic, cosa que ja va passar amb el tsunami de l’any 2011.

A hores d’ara, a Japó hi continuen actives moltes alertes, tal i com es pot veure a la següent imatge.

JMA

Predicció per dia 09/08/2015

De moment, avui ha passat allò més probable. Qualque tempesta intensa al matí a Eivissa, quatre niguls per Mallorca i amb l’arribada del vespre (i el desplaçament cap a l’est del tàlveg), arribada de més inestabilitat a la part oriental de les Illes, on les properes hores la possibilitat de tempesta serà elevada.

Així es pot veure al mapa que representa la probabilitat per dimecres de precipitacions superiors a 2mm.

2015090812+036_ww_bp02p236

A hores d’ara la DANA ja gairebé no existeix, i ja hem de parlar d’un tàlveg pur, amb una circulació de vents a capes mitjanes que més o manco dibuixa la forma d’una U, i ja no presenta estructures de circulació tancades, com sí han estat presents durant aquests dies.

12_500

De fet, la possibilitat es mantindrà elevada més o manco fins demà migdia, quan pareix que la inestabilitat s’hauria d’allunyar de manera temporal.

I deim de manera temporal, perquè no descartam que dijous pugui créixer qualque nigul d’evolució diürna a Mallorca que acabi deixant qualque ruixat a migdia o primeres hores de l’horabaixa.

Plourà a Mallorca?

Tal i com es preveia, avui s’han produït intenses precipitacions al SE i S de la Península Ibèrica, deixant importants quantitats de precipitació, a més de provocar algunes riuades. Si vos fa ganes veure imatges i vídeos espectaculars vos recomanam consultar la web de cazatormentas o els perfils a les xarxes socials d’AVAMET.

A les Illes, tot i que s’han produït alguns ruixats, aquests de moment han estat aïllats i no massa importants. Però, que passarà les properes hores?

El que esperam és que l’embossament d’aire fred es vagi apropant a les Illes i passi bé per damunt entre dimarts horabaixa i la matinada de dimecres.

500

Durant la seva aproximació, on les condicions atmosfèriques seran més favorables a les precipitacions intenses serà a les Pitiüses, per això, a hores d’ara hi ha activat un avis groc per tempestes i pluges intenses de fins a 20mm/h, encara que pensam que puntualment es podria sobrepassar aquest llindar.

A la imatge es pot veure la probabilitat de que les precipitacions sobrepassin els 20mm en tota la jornada.

2015090712+036_ww_bp20p236

En canvi, a Mallorca pareix que les condicions no seran tan bones pel creixement de niguls que puguin deixar precipitacions. Principalment degut al vent de gregal que bufarà durant gairebé tot lo dia.

Vent

De totes maneres, la predicció presenta algunes incerteses, ja que hi ha moments en què les condicions a nivells mitjans serien molt bones pel desenvolupament i manteniment de tempestes. A més, el model probabilista de ECMWF (són 50 models que es corren de manera conjunta per elaborar una predicció probabilista) , intueix una mínima possibilitat de que a Mallorca hi plogui intensament, ja que el producte de precipitació màxima d’AEMET (que empra el model probabilista d’ECMWF) dóna valors molt elevats de precipitació tant a Mallorca com a les Pitiüses.

EPS_max

Per tant, davant la incertesa en aquest pronòstic demà toca estar atents a les possibles actualitzacions d’avisos per part d’AEMET i també al cel.

Una DANA que es passeja

DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts), és el nom que s’utilitza per a definir aquelles situacions atmosfèriques en què a nivells mitjans i alts de la troposfera hi trobam una àrea de baixes pressions de circulació tancada i que es troba aïllada de la circulació general.

Aquest tipus de situacions meteorològiques, i més a finals d’estiu i tardor, estan dominades per la inestabilitat i solen provocar temps inestable i tempestes.

Durant els propers dies, un embossament d’aire fred ben visible a partir del nivell de 500hPa (uns 5500m d’alçada) circularà des de la zona de Galícia fins a l’est de la Península.

A la següent imatge es pot veure la predicció per dilluns a les 18z (20h local), amb un embossament d’aire fred amb temperatures inferiors a -15ºC centrat a la Península Ibèrica.

500

Durant el dilluns es podrien produir fortes tempestes a diversos indrets de la Península Ibèrica, sobretot cap al sud i est de la mateixa.

Pel que fa a les Illes, pareix que de moment quedaríem una mica al marge de l’àrea de màxima inestabilitat. De totes maneres, no es pot descartar que dilluns es produeixin algunes precipitacions a les Pitiüses i que a Mallorca hi creixi qualque nigul d’evolució, en principi sense més transcendència.

A la imatge, probabilitat de precipitació acumulada superior a 2mm durant la jornada de dilluns. Com es veu, aquesta probabilitat és molt elevada a sectors importants del S i E de la Península Ibèrica, mentre que a les Illes no és gaire destacable, més elevada a les Pitiüses i prou més baixa a Mallorca.

2015090612+036_ww_bp02p236

Haurem de seguir de ben a prop els pronòstics per dimarts i dimecres, quan pareix que les tempestes puntualment intenses podrien tornar a visitar els Illes. En principi, dimarts serien més probables a les Pitiüses, i ja a partir de dimarts horabaixa-vespre la probabilitat s’incrementaria també a la resta del territori de les Illes.

A la imatge, precipitació acumulada prevista per la jornada de dimarts. Aquest mapa no s’ha de llegir com una veritat absoluta, sinó com una aproximació al que pot passar. Com es veu, tant entorn de les Pitiüses com ben a prop de Mallorca hi ha acumulats ben importants.

pcp24hz1_web_4

Entrant amb un poc més de detall, s’adjunten dos mapes, un de vent previst a 500hPa i un de zones d’ascensos i descensos d’aire a 700hPa. Ambdos mapes per a les 00z de dilluns a dimarts. S’ha agafat aquest moment ja que representa un bon exemple d’un moment en el que pensam que podrien créixer algunes tempestes (al manco amb els models meteorològics consultats a dia d’avui)

500_vent 700

Al mapa de 500hPa es pot veure una circulació ciclònica tancada damunt la Península Ibèrica que es correspon amb la DANA. Davant seu, afectant les Illes hi ha un flux feble de SW (sabem que es feble pel color, que és el que marca la velocitat seguint l’escala de la dreta). Aquest flux presenta una zona “d’obertura” clara al nord de les Illes, mentre que una part del flux segueix en direcció SW, l’altra part gira sobtadament generant flux d’ESE. Aquestes zones “d’obertura” solen afavorir els ascensos d’aire, i per tant, la convecció.

Al mapa de 700hPa directament s’hi representen velocitats verticals (en hPa/h). Colors grocs-vermellosos indiquen velocitats negatives, el que significa ascensos d’aire (el valor negatiu fa referència a què l’aire té tendència a desplaçar-se cap a estrats verticals de menor pressió, ubicats a major alçada). Es pot veure com entorn de les Illes hi ha certes àrees amb aquesta coloració.

La combinació de la proximitat d’una àrea de divergència a 500hPa (nom tècnic de les zones d’obertura explicades) i correnties verticals ascendents a 700hPa ens fa pensar que el creixement de tempestes serà prou probable en aquell moment.