Pluges febles a les Illes, inundacions a Japó

Avui a les Illes hem tengut algunes pluges no gaire intenses, que han deixat 10.4mm a la Serra d’Alfàbia o 6.4mm a la UIB, per posar dos exemples.

Per divendres podrien quedar alguns niguls, però en principi no s’esperen pluges, i pel cap de setmana sí que pareix que podríem tenir qualque pluja feble, que a més, no es pot descartar que vengui acompanyada d’un poc de fang. Al següent mapa s’hi representa la quantitat de fang (en mgr/m2) que podria acompanyar aquestes pluges febles.

Skiron

On sí que han tengut pluges molt intenses ha estat a Japó, on hi han arribat les restes del tifó Etau, deixant alguns acumulats superiors a 500mm en 24h, el que ha provocat que alguns rius es sortissin de mare i s’hagin hagut de desallotjar entre 100 i 200 mil persones (la xifra varia en funció de la font). Sembla que la situació més complicada es concentra al NE de Tokio, entorn de la ciutat de Joso. A la següent imatge, extreta de weather.com, es pot veure un mapa amb les precipitacions totals acumulades per les restes del tifó Etau.

map_specnewsdct-17_ltst_4namus_enus_980x551

Font: weather.com

A més, pareix que de nou hi ha hagut problemes amb algunes centrals nuclears, ja que les fortes pluges haurien provocat el vessament d’aigua radioactiva al Pacífic, cosa que ja va passar amb el tsunami de l’any 2011.

A hores d’ara, a Japó hi continuen actives moltes alertes, tal i com es pot veure a la següent imatge.

JMA

Previsió de temporal a Marroc i sud de la Península Ibèrica

Poc a poc el cap de setmana es va apropant i les prediccions es van concretant, però avui no toca parlar de les Illes, sinó del temporal de pluja que està previst que pateixin al Marroc i al sud de la Península Ibèrica durant les properes 48h.

Rtavn361

La responsable serà la borrasca, que al llarg de les properes hores anirà baixant de latitud i ja provocarà l’arribada de les primeres pluges cap aquests indrets. De fet, si es mira el mapa de precipitació acumulada prevista pel model GFS durant les properes 48h s’observa un màxim molt important en aquestes regions.

Rtavn4818

 

La probabilitat de que s’acumulin quantitats superiors als 100mm és important, i hem de recordar que alguns indrets del Marroc ja varen patir inundacions fa pocs dies com a conseqüència d’una altra borrasca que va afectar també les Canàries. Per tant, a alguns indrets plourà damunt banyat, i això pot resultar perillós.

Donada la seva posició geogràfica, Marroc conta amb alguns rius que enlloc de drenar cap a l’oceà Atlàntic ho fan cap al desert del Sàhara, i que quan porten aigua deixen imatges com aquestes, que és probable que es repeteixin aquests dies.

Per cert, que al sud de la Península Ibèrica de ben segur que també hi haurà  problemes derivats de les fortes precipitacions, i a les Illes, després de les intenses tempestes d’aquesta passada matinada i matí, estam amb avis groc per pluges i tempestes tant dijous com divendres.